[...] i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, znajdziesz tysiące wymówek w rodzaju: „nie mam rano apetytu”, „nie mam czasu na przygotowanie posiłków”, „nie umiem gotować” itd. Apetyt rano zależy od wyuczenia organizmu, indywidualnych predyspozycji, długości snu i przede wszystkim od ograniczenia podaży [...]
Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] ona odporność na działanie wysokiej temperatury, promieni UV, jak i dostępu tlenu i powietrza. Jednak, aby zachować jej jak najwięcej w produktach żywnościowych, zaleca się gotowanie produktów żywnościowych, które ją zawierają, w niewielkiej ilości wody czy też przy zastosowaniu pary. Rola w organizmie Jako, że niacyna wchodzi w skład koenzymów [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] składników odżywczych (witamin i minerałów) będzie miał dany produkt. Powyższe lista pomoże Ci podejmować decyzje podczas zakupów i w chwili, kiedy zabierasz się na gotowanie. Są tu zarówno produkty roślinne, jak i pochodzenia zwierzęcego, dlatego też każdy znajdzie coś dla siebie. A co z odżywką białkową? Tak, to dodatkowe źródło [...]
Nowotwór to przerażająca choroba, która nie dość, że sieje spustoszenie w organizmie, to przeraża także tym, że nie do końca ją rozumiemy. Wiemy, że to choroba, w której chore komórki rozmnażają się bez ograniczeń i mocno atakują zdrowe komórki. W niektórych przypadkach rozprzestrzeniają się one bezlitośnie atakując inne obszary w naszym ciele. [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie papierosów Inne badania wykazały, że brak ruchu powoduje tyle samo zgonów, co palenie [...]
Tak jak w temacie. Bo przecież w tej wodzie zostaje najwięcej wartości odżywczych po ugotowaniu... Co robicie z tą wodą, bo kurczak potem jest prawie bez smaku... Ewentualnie czy może być pieczona pierś w mikrofalówce? Bo mam taką opcję jak GRILL Zmieniony przez - Czorny_Kor w dniu 2009-03-21 14:53:22
Moje pytanie odnosi się do tego, jak ugotować pierś z kurczaka. Ile minut, czy wrzucamy do wrzątku, czy pod przykryciem. Szukałem ale nie mogę znaleść.
Witam Mam dziwne pytanie: jak gotujecie piersi kurczaka, wrzucacie do gotującej się wody czy zalewacie zimną i gotujecie? Pytam bo słyszałem że jeśli mięso moknie w wodzie to traci swoje wartości, stąd pytanie czy straci je jeśli nie wrzuci się go dopiero do wrzątku?
Witam, czy też tak macie że po ugotowaniu pierś się zmniejsza ? Np daję 100 g piersi, wrzucam a po ugotowaniu jest tak z 30% mniej.. Nie wiem może mi się tak wydaję tylko, a może to normalne ?
[...] Problem w tym, ze studiuję zaocznie i wyjeżdżam raz na 2 tyg albo cześciej na weekendy pt,sob,nie. Co najlepiej w te dni jeść, zaby zminimalizowac straty. Odrazu mówię, ze gotowanie piersi itp odpada gdyż nie ma na to po prostu warunków. Z domu też nie nabiorę nie wiadomo czego, bo wiado upały idą szybko się psuje. W te weekendy często wpada [...]
[...] ją), oczywiście swoje potrzeby też wyliczyłem i zapotrzebowanie pokrywa się z tą dietą. Oto ona http://postimage.org/image/143zet478/ Problem jest w tym że nie mam czasu, na gotowanie piersi z kurczaka (studia i praca) dlatego pytam: czy mogę tak po prostu wywalić mięso z diety i w to miejsce wstawić suplement czysto białkowy? co o tym myslicie? [...]
[...] sobie ułożyć pierwszą dietę. Mam 16 lat i mieszkam w domu z rodzicami w związku z czym mam ograniczone zasoby produktów, bo mama raczej się nie zgadza na codzienne gotowanie piersi kurczaka. No więc tak: jestem ektofermikiem, ćwiczę z rana pomiędzy pierwszym, a drugim posiłkiem, w 2 posiłku zamierzam robić sobie koktajl z owoców co [...]
jezeli moje zapotrzebowanie na ww to okolo 470g w czasie robienia masy to podczas redukcji ile mam obciąc ww? .....nastepne pytanie po silce mam nadal spozywac carbo do uzupelnienia glikogenu? .....i jezeli ktos moze to prosze o podanie dobrego przepisu na gotowanie piersi z kury ? z góry dzieki pozdr
[...] oparte na ciśnieniu płynu komórkowego wypełniającego bardzo cienkie i delikatne ścianki komórkowe. Wszelkie uszkodzenia mechaniczne (cięcie, zgniecenie) lub termiczne (gotowanie) delikatnych ścianek komórkowych powoduje wyciek płynu komórkowego na zewnątrz, tym samym czyniąc go o wiele bardziej dostępnym dla enzymów trawiennych [...]
[...] w diecie ilości białka dobiera się w niej zawierające dużo potasu dozwolone produkty roślinne. Można również uzyskać wysokie stężenie potasu w wywarach z warzyw przez gotowanie kolejno kilku warzyw w jednym wywarze. Dieta bogatoresztkowa, to dieta zawierająca zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka [...]
[...] cały czas, ostatnie 3 miesiące kminek, koper włoski, anyż. Zamiast odwarów można zioła mielić samemu w młynku na proszek i to zażywać. Często ma to lepszy skutek, gdyż gotowanie niszczy moc ziół (nie zawsze). Połykamy wtedy małą łyżeczkę prosz-ku i popijamy szklanką wody. Nie należy ziół przedawkować, ich nadmiar oczywiście szko-dzi, a [...]